Jedlé huby mesiac JÚN
kozák dubový
Leccinum aurantiacum (Bull.) Gray
křemenáč krvavý
Výborná jedlá huba
Výskyt: VI. - X.
Klobúk/Plodnica:
Klobúk má 40-100 mm v priemere, za mladi je takmer guľovitý, potom polguľovitý až zvoncovitý a napokon vankúšovitý, často so zdvihnutým okrajom. Je hnedopomarančový až hnedý so slabým pomarančovočerveným odtieňom. Za suchého počasia býva plstnatý, suchý, matný a pokožka sa nedá zlúpať. V starobe za daždivého počasia je trochu slizký a pokožku možno čiastočne zlúpať. V dospelosti presahuje pokožka okraj klobúka v podobe tenkej rozstrapkanej blany, ktorá je v mladosti pritisnutá k hlúbiku a zbieha po ňom.
Hymenofor:
Rúrky sú 15-35 mm dlhé, pri hlúbiku vykrojené, smotanovožltkasté, na reze slabo fialovejú. Póry sú drobné (3-4 na I mm); okrúhle, za mladi belavé až trochu sivasté, neskôr smotanovožltkasté. Keďže vrstva rúrok nie je všade rovnako vysoká, povrch pórov je hrboľkatý až vráskavý.
Hlúbik:
Hlúbik je 100-250 mm vysoký a 20-40 mm hrubý, za mladi bruchatý alebo hrubo kyjakovitý, neskôr predĺžený, takmer valcovitý, pod klobúkom stenčený, na báze kyjakovite zhrubnutý; najprv je na povrchu takmerhladký, belavý až sivastočervený, čoskoro sa však rozpukáva po celej dĺžke na odstávajúce šupinky, ktoré sú sprvoti belavé, neskôr hnedastočervené a napokon černasté, najmä v strednej časti hlúbika bývajú veľmi zreteľné.
Dužina:
Dužina je biela, na reze sa najprv sfarbuje na červenohrdzavo a kde tu fľakovite sivomodrie, neskôr býva sivastá s fialovým odtieňom. Chuť má príjemnú a vôňu nenápadnú.
Výtrusný prach:
Výtrusný prach je hnedý.
Výskyt:
Kozák dubový rastie v listnatých lesoch pod dubmi. Plodnice sa objavujú zvyčajne od júna do októbra. Je rozšírený v celom miernom pásme severnej pologule.
Je jedlý a rovnako chutný ako všetky ostatné druhy z okruhu kozáka osikového.
RECEPTY Z HÚB
Hubová paštéta
Ingrediencie: 2 kg húb (dubáky, kozáky a pod.), 1,5 kg papriky (najlepšie kápia), 1/2 kg cibule, 1 kg masti, 5 vajec, vegeta, korenie, soľ, feferónky
Popis prípravy: Huby pokrájame na hrubo a obaríme v slanej vode. Masť roztopíme a podusíme na nej pokrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú papriku a podusíme do mäkka. Pridáme huby a udusíme do mäkka. Ak je zmes veľmi vodnatá nechámu ju trocha odpariť, aby mala krémovú konzistenciu. Potom necháme zmes schladnúť a po vychladení ju rozmixujeme.
Po rozmixovaní zmes osolíme, dochutíme korením, vegetou a feferónkami(môžu sa nahradiť mletou štipľavou paprikou)pridáme čerstvé vajcia, dobre rozmiešame a naplníme zmes do menších pohárov. Sterilizujeme pri 80 st. 1,5 hod.