Jedlé huby - mesiac Máj

02.05.2014 19:10

Hríb bronzový

Boletus aereus Bull. ex Fr.
hřib bronzový

Výborná jedlá huba
Výskyt: V. - X.

Klobúk/Plodnica:

Klobúk má 50-200 mm v priemere, najprv je polguľovitý, potom vankúšovite klenutý, tmavo čokoládovohnedý až čiernohnedý, suchý a najmä za suchého počasia význačne zamatový, niekedy až trochu belavooinovatený; je tmavo sfarbený až po okraj, na povrchu pomerne hladký, menej vráskavý a hrboľkatý ako klobúk hríba sosnového, v starobe často lysavejúci, niekedy aj rozpukaný na políčka.

Hymenofor:

Rúrky sú 5-30 mm dlhé, najprv biele alebo belavé, neskôr zelenkastožlté, pri hlúbiku takmer odstávajúce. Póry sú drobné, okrúhle, za mladi význačne biele; ich sfarbenie nápadne kontrastuje s tmavou farbou klobúka. V dospelosti bývajú zelenkavožlté s olivovým odtieňom, v starobe trochu hnedasté. Ak sú rúrky nerovnako dlhé, povrch pórov je hrbolkatý a jamkatý.

Hlúbik:

Hlúbik je 50-120 mm dlhý a 20-40 mm hrubý; najprv bruchatý, neskôr valcovitý, farby tmavohnedej, avšak bledší ako klobúk, s málo zreteľnou sieťkou.

Dužina:

Dužina je biela, pod pokožkou klobúka červenohnedastá; na vzduchu nemení farbu. V mladosti je pevná, v dospelosti v hlúbiku špongiovite mäkká. Chuť má nevýraznú, príjemnú, vôňu pomerne slabú, iba pri sušení vonia výraznejšie.

Výtrusný prach:

Výtrusný prach je olivový.

Výskyt:

Hríb bronzový rastie od mája do októbra v listnatých lesoch, najmä pod dubmi, ale aj pod inými listnatými stromami. Je to teplomilný druh a vyskytuje sa najviac v južnej Európe. V strednej Európe je rozšírený iba miestami. Na Slovensku je v niektorých oblastiach veľmi hojný (napr. okolie Košíc)

Význam:

Je to výborná huba, rovnocenná hríbu dubovému.

RECEPTY Z HRÍBA BRONZOVÉHO

 

Ragú z lesných húb

Ingrediencie: 1 kg lesných húb, 2 PL olivového oleja, 3-4 strúčiky cesnaku, 250 ml aromatického červeného vína (najlepšie vermút), 1 KL mletý koriander, 1/2 KL muškátový oriešok, soľ
kvalitná panvica, najlepšie hlbšia

Popis prípravy: Huby očistíme, umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky. Olej zahrajeme v hlbšej panvici, vložíme plochou stranou rozmliaždený cesnak, osolené huby a za stáleho miešanie opekáme zmes húb asi 8-10 minút.

Do panvice pridáme víno a potrebné koreniny. Varíme prikryté asi 10-15 min. kým sa víno celkom neodparí.

Podľa chuti ešte dosolíme a podávame s opečeným chlebíkom, alebo hriankou.

Dobrú chuť!