Jedlé huby - mesiac Máj
Hríb bronzový
Boletus aereus Bull. ex Fr.
hřib bronzový
Výborná jedlá huba
Výskyt: V. - X.
Klobúk/Plodnica:
Klobúk má 50-200 mm v priemere, najprv je polguľovitý, potom vankúšovite klenutý, tmavo čokoládovohnedý až čiernohnedý, suchý a najmä za suchého počasia význačne zamatový, niekedy až trochu belavooinovatený; je tmavo sfarbený až po okraj, na povrchu pomerne hladký, menej vráskavý a hrboľkatý ako klobúk hríba sosnového, v starobe často lysavejúci, niekedy aj rozpukaný na políčka.
Hymenofor:
Rúrky sú 5-30 mm dlhé, najprv biele alebo belavé, neskôr zelenkastožlté, pri hlúbiku takmer odstávajúce. Póry sú drobné, okrúhle, za mladi význačne biele; ich sfarbenie nápadne kontrastuje s tmavou farbou klobúka. V dospelosti bývajú zelenkavožlté s olivovým odtieňom, v starobe trochu hnedasté. Ak sú rúrky nerovnako dlhé, povrch pórov je hrbolkatý a jamkatý.
Hlúbik:
Hlúbik je 50-120 mm dlhý a 20-40 mm hrubý; najprv bruchatý, neskôr valcovitý, farby tmavohnedej, avšak bledší ako klobúk, s málo zreteľnou sieťkou.
Dužina:
Dužina je biela, pod pokožkou klobúka červenohnedastá; na vzduchu nemení farbu. V mladosti je pevná, v dospelosti v hlúbiku špongiovite mäkká. Chuť má nevýraznú, príjemnú, vôňu pomerne slabú, iba pri sušení vonia výraznejšie.
Výtrusný prach:
Výtrusný prach je olivový.
Výskyt:
Hríb bronzový rastie od mája do októbra v listnatých lesoch, najmä pod dubmi, ale aj pod inými listnatými stromami. Je to teplomilný druh a vyskytuje sa najviac v južnej Európe. V strednej Európe je rozšírený iba miestami. Na Slovensku je v niektorých oblastiach veľmi hojný (napr. okolie Košíc)
Význam:
Je to výborná huba, rovnocenná hríbu dubovému.
RECEPTY Z HRÍBA BRONZOVÉHO
Ragú z lesných húb
Ingrediencie: 1 kg lesných húb, 2 PL olivového oleja, 3-4 strúčiky cesnaku, 250 ml aromatického červeného vína (najlepšie vermút), 1 KL mletý koriander, 1/2 KL muškátový oriešok, soľ
kvalitná panvica, najlepšie hlbšia
Popis prípravy: Huby očistíme, umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky. Olej zahrajeme v hlbšej panvici, vložíme plochou stranou rozmliaždený cesnak, osolené huby a za stáleho miešanie opekáme zmes húb asi 8-10 minút.
Do panvice pridáme víno a potrebné koreniny. Varíme prikryté asi 10-15 min. kým sa víno celkom neodparí.
Podľa chuti ešte dosolíme a podávame s opečeným chlebíkom, alebo hriankou.
Dobrú chuť!