Jedlé huby - mesiac Apríl
Čírovnica májová-Májovka
Calocybe gambosa (Fr.) Donk
Výborná jedlá huba
Výskyt: IV. - V
Klobúk/Plodnica:
Klobúk má 60-120 mm v priemere, za mladi je zvoncovite až kuželovite klenutý, neskôr plocho rozprestretý,hladký, holý. Spočiatku je belavý až krémový, v dospelosti často okrovožltkastý až žltohnedastý.
Hymenofor:
Lupene sú 5-9 mm široké, tenké, husté, pri hlúbiku zvyčajne zúbkom vykrojené, niekedy aj prirastené a čiarkou zbiehavé. Za mladi sú belavé až krémové, neskôr bledookrové.
Hlúbik:
Hlúbik je 40-90 mm dlhý a 15-40 mm hrubý spočiatku takmer bruškatý, neskôr valcovitý, plný, belavý až krémový, dolu často bledookrový
.
Dužina:
Dužina je biela alebo belavá, na vzduchu nemení farbu. Vôňou pripomína čerstvú múku, chuť má veľmi príjemnú.
Výtrusný prach:
Výtrusný prach je smotanovobiely.
Ľudové názvy:
májovka
Výskyt:
Čírovnica májová rastie od konca apríla do konca mája na lúkach, na okraji listnatých lesov a v krovinách na trávnatých stráňach. V niektorých oblastiach sa vyskytuje aj v júni a júli.
Význam:
Je to veľmi chutná jedlá huba vhodná na akúkoľvek úpravu.
Poznámka / Zaujímavosti:
Je typická svojou múčnou vôňou, veľmi hustými a tenkými lupeňmi, krémovobielej farby a pevnou, mäsitou dužinou. Pozor na zámenu s jedovatou hodvábnicou veľkou, ktorá má ružový výtrusný prach, májovka má výtrusný prach smotanovobiely.
Recepty z Májoviek
Šalát z májoviek
studená kuchyňa
Ingrediencie: 0.5 kg čirovnica májová- možno použiť aj iné druhy hríbov podľa vlastnej fantázie, 3 ks cibuľa,3 ks uvarených vajec, 30 dg tvrdý syr-eidam alebo ementál, majonéza-dva žĺtky,2 dcl oleja,lyžička horčice,vyšľahať- 1 kyslá smotana,čierne korenie,olej a soľ.
Popis prípravy: Očistené a pokrájané hríby udusiť na oleji, ochutené korením a soľou, pokrájame cibuľu, syr a vajcia, pridáme vychladnuté hríby, smotanu a majonézu, ochutíme korením a soľou. Premiešame a podávame z bielým pečivom. Zapiť možeme tmavým pivom. Dobru chuť.