Jedlé huby - mesiac Apríl

25.04.2014 21:12

Čírovnica májová-Májovka

Calocybe gambosa (Fr.) Donk

Výborná jedlá huba

Výskyt: IV. - V

 

Klobúk/Plodnica:

Klobúk má 60-120 mm v priemere, za mladi je zvoncovite až kuželovite klenutý, neskôr plocho rozprestretý,hladkýholý. Spočiatku je belavý až krémový, v dospelosti často okrovožltkastý až žltohnedastý.

Hymenofor:

Lupene sú 5-9 mm široké, tenké, husté, pri hlúbiku zvyčajne zúbkom vykrojené, niekedy aj prirastené a čiarkou zbiehavé. Za mladi sú belavé až krémové, neskôr bledookrové.

Hlúbik:

Hlúbik je 40-90 mm dlhý a 15-40 mm hrubý spočiatku takmer bruškatý, neskôr valcovitý, plný, belavý až krémový, dolu často bledookrový

.

Dužina:

Dužina je biela alebo belavá, na vzduchu nemení farbu. Vôňou pripomína čerstvú múku, chuť má veľmi príjemnú.

Výtrusný prach:

Výtrusný prach je smotanovobiely.

Ľudové názvy:

májovka

Výskyt:

Čírovnica májová rastie od konca apríla do konca mája na lúkach, na okraji listnatých lesov a v krovinách na trávnatých stráňach. V niektorých oblastiach sa vyskytuje aj v júni a júli.

Význam:

Je to veľmi chutná jedlá huba vhodná na akúkoľvek úpravu.

Poznámka / Zaujímavosti:

Je typická svojou múčnou vôňou, veľmi hustými a tenkými lupeňmi, krémovobielej farby a pevnou, mäsitou dužinou. Pozor na zámenu s jedovatou hodvábnicou veľkou, ktorá má ružový výtrusný prach, májovka má výtrusný prach smotanovobiely. 

Recepty z Májoviek

Šalát z májoviek

studená kuchyňa

Ingrediencie: 0.5 kg čirovnica májová- možno použiť aj iné druhy hríbov podľa vlastnej fantázie, 3 ks cibuľa,3 ks uvarených vajec, 30 dg tvrdý syr-eidam alebo ementál, majonéza-dva žĺtky,2 dcl oleja,lyžička horčice,vyšľahať- 1 kyslá smotana,čierne korenie,olej a soľ.

Popis prípravy: Očistené a pokrájané hríby udusiť na oleji, ochutené korením a soľou, pokrájame cibuľu, syr a vajcia, pridáme vychladnuté hríby, smotanu a majonézu, ochutíme korením a soľou. Premiešame a podávame z bielým pečivom. Zapiť možeme tmavým pivom. Dobru chuť.